Recente berichten

12 Apr 2019

Please reload

Archief
Please reload

Overgangsregeling oldtimer, hoe zit dat nou?

6 Nov 2018

 

Van Pricewise, een vergelijkingssite voor verschillende consumentenproducten, kregen wij een bericht met een uitgebreide uitleg over de huidige oldtimerregeling.

Wat houdt de regeling nu precies in, wat is de overgangsregeling en wat moet je doen als je wel wilt blijven rijden?

 

De website waar de uitgebreide informatie over de oldtimerregeling te vinden is:

https://www.pricewise.nl/blog/oldtimer-rijden-in-de-winter/

 

 

Hieronder ook dezelfde tekst van het artikel van Pricewise:

 

Oldtimer rijden in de winter: vaste lasten en overgangsregeling
December nadert en dat betekent dat de oldtimers die profiteren van de overgangsregeling binnenkort de stalling in moeten. Eén van de eisen om gebruik te kunnen maken van deze regeling is namelijk dat de oldtimer in december, januari en februari op privéterrein staat. In deze periode is het niet toegestaan om de weg op te gaan met de oldtimer. Ook mag je deze niet langs de weg parkeren. Het grote voordeel van de overgangsregeling, zijn de lagere vaste lasten die hier voor de oldtimer tegenover staan. In dit artikel lees je over de vaste lasten waarop je bespaart als je kiest voor de overgangsregeling. En hoe het zit als je toch wilt rijden in de winterperiode.

Overgangsregeling in het kort
In 2014 werd in de oldtimer-regeling de leeftijd waarop oldtimers vrijstelling van wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting) krijgen, gewijzigd van 25 naar 40 jaar. Sommige oldtimers vielen hierdoor tussen wal en schip. Om die reden werd de overgangsregeling in het leven geroepen. Oldtimers die op benzine rijden, niet bedrijfsmatig worden gebruikt en voor 1 januari 1988 in gebruik zijn genomen, maar nog geen 40 jaar geleden op kenteken zijn gezet, kunnen hiervan profiteren. Hierdoor betalen autobezitters van deze oldtimers wel wát aan wegenbelasting, maar een stuk minder dan het reguliere bedrag. Zodra een motorrijtuig 40 jaar is, kun je geen gebruik meer maken van de overgangsregeling. Vanaf dat moment krijg je namelijk gewoon vrijstelling van de wegenbelasting dankzij de oldtimer-regeling.

Overgangsregeling aanvragen
Als je wilt profiteren van de overgangsregeling, dan moet je deze zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Als deze de aanvraag goedkeurt, ontvang je een acceptgiro thuis. Je kunt de wegenbelasting voor de oldtimer niet via automatische incasso betalen. De overgangsregeling bestaat tot 2028. In dat jaar bereiken alle oldtimers die in 2014 de 25-jarige leeftijd hadden, de 40 jaar. Dat zijn alle oldtimers die op het moment van de regelwijziging opeens geen vrijstelling meer kregen.

Wegenbelasting is lager
Voor oldtimers van 40 jaar en ouder die niet zakelijk worden gereden, hoeven bezitters geen wegenbelasting te betalen. Dit omdat deze ‘hobbyistenauto’s’ meestal weinig op de weg komen. Wie profiteert van de overgangsregeling, betaalt slechts een kwart van de wegenbelasting voor de oldtimer met een maximum van in totaal € 123,- op jaarbasis. Als je je hebt aangemeld voor de overgangsregeling, dan hoef je je voor het volgende jaar niet aan te melden. Je krijgt in november automatisch een rekening voor de wegenbelasting voor het aankomende jaar. Zorg ervoor dat je de wegenbelasting op tijd - voor 1 januari - betaalt, anders geldt alsnog het volledige, reguliere tarief.

Lager tarief geldt vanaf 1 januari
Als je op dit moment het gewone tarief aan wegenbelasting betaalt voor de oldtimer, dan kun je pas vanaf 1 januari gebruikmaken van de overgangsregeling. Voor die tijd moet je de het verzoek én de betaling doen. Koop je een oldtimer en heeft de vorige eigenaar deze aangemeld voor de overgangsregeling, dan neem je dit kwarttarief automatisch over. Je hoeft de overgangsregeling dan dus niet zelf aan te vragen. Verkoop je je oldtimer, breng je deze naar de sloop, wordt de wagen gesto